نوزاد در چهار ماهگی
نگهداری و سلامت کودک به عنوان یک رکن اساسی در زندگی زناشویی مادر و یا پدر محسوب میشود. به خصوص اگر این نگهداری، نگهداری از یک نوزاد در چهار ماهگی باشد. چنانچه این نگهداری با سهل انگاری همراه باشد ممکن است عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
نگهداری نوزاد در چهار ماهگی
درست است که نوزاد شما درچهار ماهگی مهارتهای بیشتری نسبت به سه ماه قبل کسب کردهاست، اما هنوز هم کودکی ناتوان محسوب میشود. در این سن کودک باید مهارتهای اجتماعی و شناختی روحی و عاطفی خاصی را کسب کند. نوزاد در چهار ماهگی فعالتر و چابکتر شده و در تکان دادن دست و پا و حرکت کردن ماهرتر شدهاست. نوزاد در چهار ماهگی سعی دارد محیط اطراف خود را بشناسد و برای برقراری ارتباط با افراد، اشیا و اجسام تلاش میکند. در چهار ماهگی نوزاد تلاش می کند که سر و گردن خود را ثابت نگه دارد. شما میتوانید با استفاده از وسایل حمایتی او را بنشانید تا به او در این کار کمک کنید.
باید توجه داشته باشید که نوزاد در چهار ماهگی دارای خواب کامل هفت تا هشت ساعته شبانه است. در کنار آن بهتر است دو وعده خواب در روز را به آن اضافه کنید که در مجموع نوزاد بتواند ۱۴ تا ۱۶ ساعت بخوابد. به والدین توصیه می شود که برای ابراز احساسات و عشق و محبت خود به نوزاد چهار ماههشان در طول روز چند دقیقه با او صحبت کنند یا برای او آواز بخوانند. این کار همچنین به آرامش روحی و روانی نوزاد شما کمک میکند.
رشد نوزاد در چهار ماهگی
توانایی جدید و لذت بخشی که کودک در این سن کسب میکند، تلاش برای صحبت کردن و به زبان آوردن اولین کلمات است. در چهار ماهگی نوزاد خود متوجه این نکته می شوید که نوزاد طولانیتر غذا میخورد ولی تعداد شیر خوردن آن کمتر شدهاست. این اتفاق به این دلیل است که معده نوزاد رشد کرده و بزرگتر شده است. میتواند مقدار شیر بیشتری را در خود نگهداری کند و او را برای مدت طولانی تری سیر نگه دارد. جالب است بدانیم که عضلات چشم نوزاد چهار ماهه شما نیز قویتر شده و می تواند اشیا و اجسام متحرک را با چشم دنبال کند و با اطرافیان ارتباط چشمی برقرار کند. یکی از علائم مهمی که نشان می دهد نوزاد چهار ماهه شما ارتباطات کلامی اطرافیان را درک میکند این است که به تقلید از اطرافیان و صداهای آن ها میپردازد و برای شما می خندد که این اتفاق ممکن است برای شما خیلی شیرین باشد. اولین نشانههای رشد اجتماعی نوزاد چهار ماهه شما می تواند این باشد که نسبت به افراد آشنا عکس العمل نشان میدهد و اولویت کودک برای رسمیت شناختن اطرافیان چهرههایی است که برای او آشنا هستند.
ارتباط با نوزاد در چهار ماهگی
نوزاد شما در چهار ماهگی می تواند برای شما بخواند و لبخند بزند. این اتفاق به این معناست که شما میتوانید با او ارتباط برقرار کنید. نوزاد در چهار ماهگی ارتباط بین اشیا، افراد و موقعیتها را با کمک قدرت حافظهاش درک میکند. حافظه نوزاد ۴ ماهه در برقراری ارتباط با اطرافیان نقش مهمی ایفا میکند. مثلاً وقتی پدربزرگ خود را میبیند با استفاده از قدرت حافظه او را به یاد میآورد و برایش لبخند میزند؛ ولی اگر کسی را نشناسد میتواند حتی در برابرش مقاومت کند. کودک در این سن به احساسات و ارتباطی که شما با او برقرار میکنید پاسخ میدهد، غمگین میشود و گریه میکند. برای برقراری ارتباط با نوزاد چهار ماهه میتوانید از اسباب بازی ها استفاده کنید و جلسات منظم بازی برای آن تنظیم کنید؛ این کار باعث تقویت عضلات نوزاد نیز میشود.
تغذیه نوزاد در چهار ماهگی
اکنون که نوزاد شما به چهار ماهگی رسیده، متوجه میشوید که او فعالتر شده؛ معده او بزرگتر شده و کمی نسبت به شیر مادر بی میل است و تعداد دفعات کمتری شیر میخورد. این ها همه علائمی است که نشان میدهد وقت آن رسیده که مواد جامد را در رژیم غذایی نوزاد ۴ ماهه خود بگنجانید. سرلاک بهترین غذای توصیه شده به عنوان اولین غذای جامد برای نوزاد چهار ماه می باشد. در این میان بهتر است از سرلاک برنج یا جو دوسر برای جلوگیری از آلرژی در کودک استفاده و آن را با شیر خشک یا شیرمادر تهیه کنید. برای تهیه غذای مقوی برای نوزاد ۴ ماهه خود میتوانید از آووکادو به صورت پوره و مخلوط با شیر مادر استفاده کنید.
برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش نوزاد ۴ ماهه خود میتوانید موز (به دلیل داشتن فیبر) را با کمی شیر مادر رقیق کرده و به نوزاد بدهید. جالب است بدانید که سالمترین ماده غذایی از نظر پزشکان برای نوزاد ۴ ماهه هویج پخته شده میباشد. همچنین سیب پخته شده مغذیترین غذا برای نوزاد چهار ماهه معرفی شده است. البته باید با رضایت پزشک متخصص اطفال این میوه در رژیم غذایی کودک وارد شود. از میوههای مناسب برای نوزادان در این سن و سال میتوان گلابی را نام برد. گلابی به صورت پخته شده و میکس با غلات میتواند عملکرد بهتری داشته باشد. نکته قابل ذکر در مورد این میوه آلرژیک بودن آن در برخی نوزادان است.
واکسنهای نوزاد در چهار ماهگی
واکسنهای سن چهار ماهگی از واکسن های مهم و حساس نوزادان محسوب میشود. این واکسنها با نام ثلاث و قطره فلج اطفال شناخته میشوند. واکسن ثلاث همان واکسن دیفتری، کزاز، سیاه سرفه است که با استفاده از سموم و باکتریهای کشته شده تهیه میشوند. از مراحل سخت زندگی برای نوزادان مرحله واکسیناسیون ۴ ماهگی است که معمولاً با درد شدید و تب همراه است.
بهترین راهکار برای جلوگیری از تب به واکسیناسیون استفاده از تببر مانند استامینوفن میباشد. نکته بسیار مهم در این بخش این است که هیچگاه از کمپرس گرم در محل واکسیناسیون نوزاد چهار ماهه استفاده نکنید. زیرا باعث بروز عفونت میشود. همچنین تا ۴۸ ساعت بعد از واکسیناسیون، نوزاد را حمام نبرید.
قد و وزن نوزاد در چهار ماهگی
دو معیار مناسب و مهم برای سنجش میزان رشد و سلامتی نوزاد، قد و وزن او است. وزن نوزاد در اواخر ۴ ماهگی او به دو برابر وزن زمان تولدش می رسد. یعنی طبق نمودار رشد نوزاد چهار ماهه در انتهای ۴ ماهگی باید ۶/۵ کیلوگرم باشد. ولی اگر کمی بیشتر یا کمتر از این مقدار بود مشکلی نیست چون این عدد بصورت میانگین محاسبه شدهاست. لازم به ذکر است که نوزادان دختر وزن کمتری نسبت به نوزادان پسر دارند. معیار مناسب برای در نظر گرفتن رشد و استخوان بندی سالم نوزاد ۴ ماهه قد او میباشد که در این سن با میانگین ۷۰ سانتی متر مناسب است. به والدین توصیه میشود که تغییرات محسوس و ناگهانی در قد و وزن و منحنی رشد را حتما با پزشک در میان بگذارند.
نگهداری یک نوزاد در چهار ماهگی
به دلیل گسترش دامنه حرکات نوزاد ۴ ماهه باید توجه داشته باشید که نوزاد در این سن سعی میکند به هر چیزی که در اطراف اوست دست بزند. پس بهتر است از زیور آلاتی مانند گوشواره و گردنبند برای نوزاد خود استفاده نکنید. چون ممکن است به او آسیب برساند یا حتی او را خفه کند. نوزاد چهار ماهه سعی دارد محیط اطراف خود را بشناسد و برای برقراری ارتباط هر چیزی که به دستش برسد در دهان خود قرار دهد. پس همواره باید مراقب خطر خفگی او باشید.
وقتی نوزاد به سن ۴ ماهگی می رسد برای نگهداری از او مهارتهای خاصی لازم است. همچنین به دلیل اینکه نوزاد در سن برقراری ارتباط اجتماعی با محیط و اطرافیان است، لازم است والدین برای سلامت و بهداشت روانی او آموزشهای لازم و ضروری را فرا گیرند. در این میان میتوان به کلاسها و سی دیهای آموزشی ، مطالب و مقالههای اینترنتی و همچنین مختصری از تجربه نزدیکان استفاده کرد.
توجه!
مطالب این سایت برای آگاهی شما تدارک دیده شده است و جایگزین مراجعه به متخصص نیست.